I na Vysočině vítězí u převážné většiny obyvatel emoce nad znalostí faktů. Obyvatelé si myslí, že nejzdravější jsou olivový a slunečnicový olej. A ten palmový hledají dokonce i v másle
10.10.2016
Foto: pixabay.com
Popisek: Palmový olej se získává lisováním z oplodí tropické palmy olejné (Elaeis guineensis)
Palmový olej – podlehli jsme kampani, dostatek informací ale nemáme. „Palmový olej výrobci přidávají hlavně kvůli nízké ceně a je dokonce horší než sádlo a kokosový tuk. Pokud si budu vybírat mezi sušenkou S palmovým olejem a BEZ něj, vyberu si BEZ.“ To je názor většiny obyvatel Vysočiny – bohužel ale není založený na znalostech o výhodách a nevýhodách tohoto kontroverzního tuku. Výsledky vycházejí z reprezentativního průzkumu, v němž společnosti Sanep odpovídalo 8000 Čechů.
Mýtus 1: Nejzdravější je olivový a slunečnicový olej
V tom, které oleje a tuky jsou zdravé a které ne, se (nejen) lidé z Vysočiny často mýlí. Průzkum ukázal, že zlatou medaili získal olivový olej, o stříbrnou a bronzovou se dělí slunečnicový olej a máslo. Sádlo je podle poloviny zdravější než řepkový olej. Podle odborníků na výživu bychom přitom měli dávat přednost rostlinným olejům – z domácích olejů je přitom nejzdravější řepkový, který je pro teplou kuchyni vhodnější než slunečnicový nebo panenský olivový. Chybný je též názor, že palmový olej je ze všech nejhorší. „Češi se vyhýbají palmovému tuku hlavně kvůli tomu, že ho považují za nezdravý. Ve skutečnosti ale obsahuje méně nasycených mastných kyselin, které bychom měli v jídelníčku omezovat, než kokosový tuk,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Přitom 37 procent lidí z Vysočiny uvedlo, že kokosový tuk je zdravější než palmový, jedenáct procent si dokonce myslí, že je zdravější i než olivový olej (nejvíc ze všech krajů).

Mýtus 2: Palmový tuk je i v tavených sýrech a těstovinách
I když 57 procent dotázaných z Vysočiny vybralo správnou možnost, že palmový olej nahradil ve výrobě částečně ztužené tuky, netuší, proč výrobci palmový olej používají – v porovnání s ostatními kraji si nejčastěji mylsí, že to je hlavně kvůli ceně (58 procent). „Částečně ztužené tuky, které obsahují zdraví škodlivé trans mastné kyseliny, se používaly hlavně kvůli tomu, aby zajistily správnou konzistenci výrobku – například jeho tuhost a sypkost. V tom je již palmový tuk ve většině výrobků nahradil,“ vysvětluje odborník na technologii potravin Jiří Brát. Zajímavé je, že palmový tuk hledáme i tam, kde ve skutečnosti není – každý čtvrtý obyvatel Vysočiny i v tavených sýrech a měkkých salámech, v porovnání s ostatními kraji pak nejčastěji v másle (13 procent).

Mýtus 3: O certifikaci palmového oleje jsem nikdy neslyšel
Další oblastí, kde (nejen) obyvatelé Vysočiny tápají, je představa o spotřebě palmového oleje v Evropské unii. I když v porovnání s ostatními kraji uvedli nejčastěji správnou odpověď, že podíl celosvětové produkce palmového oleje je v EU jedenáct procent, jednalo se pouze o třináct procent dotázaných. Více než polovina (57 procent) uvedla vyšší spotřebu, než je ve skutečnosti, 29 procent pak vybralo možnost „nevím“. Podobná situace je v oblasti certifikovaného palmového oleje – že jsou kvůli němu vypalovány pralesy si myslí jen 38 procent. Pravdou přitom je, že certifikace palmového oleje vznikla mimo jiné právě proto, aby vypalování zabránila.
Největší omyly

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .
Vložil: Redaktor KL